Pozivamo Vas na događaj projekta EU4BusinessRecovery, pod nazivom „Gradovi i sela budućnosti“

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na događaj projekta EU4BusinessRecovery, pod nazivom „Gradovi i sela budućnosti“ koji će se u 2023. godini održati

29.maja u Trebinju (Plato ispred Kulturnog centra Trebinje)

31.maja u Bijeljini (Plato ispred Gradske uprave Bijeljina)

01.juna u Sarajevu („Dječija kuća“ Novo Sarajevo)

5. juna u Zenici (Muzej Grada Zenica) i

12.juna u Bihaću (Nacionalni park Una – Kulen Vakuf)s početkom u 12 sati.   

 Događaj je kombinacija panel diskusije praćene interaktivnom izložbom koja prikazuje podršku Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, poljoprivredi i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini. Fokusiran je na važna pitanja održivog razvoja u poljoprivredi i ruralnom razvoju a namijenjen je predstavnicima malih i srednjih preduzeća, predstavnicima institucija i građanima i građankama svih dobi kako bi se edukovali o važnosti održivih praksi u ovim područjima, te pružanju tehničke podrške bh. preduzećima u sektoru poljoprivrede.

Cilj događaja je ukazati na važnost pametne poljoprivrede, IT-a i digitalizacije, učinkovitosti resursa, cirkularne ekonomije, mladih i poljoprivrede. Ovo je prilika za angažovanje, informisanje i inspirisanje građana i građanki da poduzmu mjere za zaštitu klime, poljoprivrede i ruralnog razvoja u vlastitoj sferi uticaja. Interaktivna predavanja će okupiti korisnike i stručnjake koji će govoriti o gore navedenim temama, dok će putem interaktivne izložbe građani i građanke prikazati pojedinačne akcije prema ciljevima održivog razvoja i EU budućnosti BiH.

 U sklopu interaktivne izložbe, prikazat će se 30 interaktivnih razglednica s mogućnošću javnog angažmana kroz ostavljanje ličnih poruka, koje prikazuju pojedinačne akcije prema ciljevima održivog razvoja, te 15 interaktivnih postera na teme kao što su: konzumerizam, stil života, emisije CO2, poljoprivreda, zbrinjavanje otpada, kružno gospodarstvo i učinkovitosti resursa u poljoprivredi. Ova aktivnost se pridružuje međunarodnoj izložbi Austrijskog kulturnog foruma, koji je već pokrenuo kreativnu izložbu pod nazivom “Klima & ja”.

Nadamo se da ćete se pridružiti ovoj važnoj inicijativi, te da ćete zajedno s nama raditi na stvaranju bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Ljubazno vas molimo da potvrdite vaš dolazak do 26. maja do 15:00 putem registracijske forme a za sve dodatne informacije kontaktirajte Medinu Bešlagić na medina.beslagic@boram.ba, 061 680 023 ili Elmu Baručiju na elma.barucija@boram.ba, 062 070 248.

Projekat finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).