Search

Zeleno zapošljavanje

Projekt “ZELENO ZAPOŠLJAVANJE” implementira Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče u partnerstvu s: Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, Razvojnom agencijom Zavidovići, Općinom Zavidovići, Službom za zapošljavanje ZDK-Biro rada Zavidovići, P.U. Centrom za obrazovanje odraslih, Udruženjem poljoprivrednih proizvođača “Agro-Dolina” Zavidovići, Opštom poljoprivrednom zadrugom “Agrofarm” Žepče i „Frutti-Funghi” d.o.o. Zavidovići.

Uspostavljanjem ovog Lokalnog partnerstva za zapošljavanje identificirat će se postojeći resursi za razvoj, unaprjeđenje i proces zapošljavanja/samozapošljavanja u sektoru agrobiznisa te sačiniti dokument Situacijska analiza i mogućnosti zapošljavanja uspostavom održivih obiteljskih gazdinstava. Također će se izraditi Lokalni akcioni plan zapošljavanja u sektoru agrobiznisa, uspostaviti kooperantski odnosi proizvodnja-otkup te utemeljiti klaster ljekovitog i aromatičnog bilja neformalnog oblika koji je svojevrsni nasljednik AgroMAP mreže u BiH. Također će se unaprijediti infrastrukturna podrška kroz uspostavu proizvodno/prehrambene jedinice u Poslovnom inkubatoru Zavidovići s instaliranom fiksnom i mobilnom opremom – mašinski prsten – koji čini: mobilni destilatori; sušare – fiksne i mobilne, oprema za obradu zemljišta – traktori i freze, kosilice, kopačice, motorne kose – trimeri i prskalice. Projekt će se realizirati u periodu 07/2017 – 01/2019.

Projekt “ZELENO ZAPOŠLJAVANJE” se implementira u okviru projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH” koji je dio EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje – BIH/15/01/EUR-Local Employment Partnership (LEP).